Pil og Poppel
 

Pil i folkemund og folketro

I folkemunde skelnede man ikke mellem pil og poppel, men brugte navnene i flæng. Nogle steder havde man endda et fællesnavn for træerne: pilepoppel. Et lidt mere specielt navn for pil er ”palmepil”, idet nyudsprungne pilegrene brugtes til at udsmykke kirkerne palmesøndag, og dermed symboliserede de palmegrene, som Jesus blev hilst med ved indtoget i Jerusalem.

Især pilens blade er brugt til vejrvarsler: Det bliver tidlig og streng vinter, hvis grønpilens blade kruser sig tidligt på efteråret, og viser pilens blade sig først i spidsen af grenene, skal bonden så tidligt, inde ved stammen, skal han så sent og midt på kvistene på det bedst passende tidspunkt.

Pil havde beskyttende evner. Mange steder var det majtræ, man dansede om Valborgsaften, en pil. Pilegrene blev sat i hørmarken for at beskytte hørren, så den gav god høst. Og pileblad og pileblade blev brugt som medicin til både mennesker og dyr. Ved mange gårde havde man et ”lyntræ” stående, en høj pil, der skulle tiltrække lynene, så de ikke slog ned i gården. Med magiske formler ”satte man brand hen” i træerne, så gårdene gik fri.

ForsideHome.html
FormålFormal.html
RegistreringRegistrering.html
BetingelserBetingelser.html
BaggrundBaggrund.html
GenplantningGenplantning.html
StyningStyning.html
KulturhistorieKulturhistorie.html
Fortællinger
NyhederNyheder.html
FAQFAQ.html
KontaktKontakt.html
Projekt 2013-2015Projekt_2013-2015.html